Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dyrere transport får studerende til at fravælge uddannelse i Kolding

Siden juli 2016 har det været dyrere end tidligere for mange studerende at pendle mellem bopæl og studieby. Det får nu nogle unge til at fravælge kandidatuddannelserne i Kolding.

Bitten Jakobsen er 24 år gammel og studerende på Syddansk Universitet i Kolding. Her har hun sin daglige gang, hvor hun læser en bachelor i Designkultur på fjerde semester. Da Bitten først satte sine ben i Kolding, brændte hun for idéen om senere at læse videre på en af universitetets designrelaterede kandidatuddannelser i byen. Det har dog ændret sig siden.

Nye regler vedrørende ungdomskortet, som er et billigere pendlerkort, der tilbydes til studerende, trådte i kraft i juli 2016. Tidligere har der på ungdomskortet været en højestepris på 615 kroner om måneden uanset distance.

Den nye regel kommer for Bitten til at betyde, at det vil koste hende over 2000 kroner om måneden i transport, hvis hun vil starte på en kandidatuddannelse i Kolding. Hun bor nemlig i København og skal pendle til studiet, når hun skal til forelæsninger på universitetet.

”2000 kroner er mange penge for en studerende. Så som det ser ud lige nu, kan det sagtens blive udslagsgivende for, at jeg vælger en kandidatuddannelse tættere på mig,” fortæller hun.

Rammer studerende langt fra studiet
Inden lovforslaget fra regeringen var blevet vedtaget, kunne man allerede i efteråret 2015 læse om kritik af forslaget flere steder fra. Især hos SF fandt man store kritikere, heriblandt den unge politiker Jacob Mark, som også reklamerede for en underskriftsindsamling imod forslaget.

Daværende studiechef ved Syddansk Universitet, Morten Hansen, udtalte også inden lovændringen til uniavisen.dk, at frafaldet i forvejen var højere blandt studerende med bopæl langt fra studiestedet.

Prisændringer for typiske pendlerbyer

  • Pendler man mellem Kolding og Odense, er der ingen ændring ift. tidligere
  • Pendler man mellem Kolding og Aarhus, er ungdomskortet steget til ca. 840 kroner
  • Pendler man mellem Kolding og København, er ungdomskortet steget til ca. 2055 kroner

”Det er en væsentlig forringelse af vilkårene for de studerende, som pendler,” sagde han dengang.

Flere studerende med overvejelser
Ifølge Bitten Jakobsen er hun ikke den eneste med sine overvejelser. Da de af hendes medstuderende, som bor i Odense, hørte om lovforslaget, var deres umiddelbare reaktion den samme. Dengang vidste de nemlig ikke præcist, hvem og hvor meget, prisstigningerne ville påvirke.

”Dem fra Odense sagde først, at de så ikke ville tage en kandidat, hvis transporten blev dyrere for dem,” siger Bitten.

Jo længere væk fra studiestedet man bor, jo hårdere rammes man af de nye regler. Derfor bliver pendlere mellem Kolding og Odense ikke ramt så hårdt.